All Free Sample Papers, Solved Model Papers, Solved Question Papers, Bank Sample Papers, UPSC Sample Paper, B.Ed Solved Papers, General Awareness Solved Papers, Indian Competitive Exams, Railway Recruitment Board Exams Paper, SSC Sample Paper , CBSE Sample Paper , Employment News , Results etc.

Friday, February 26, 2010

Rajasthan Pre-B.Ed. Exam, 2010 : General Awareness (Solved)

Rajasthan Pre-B.Ed. Exam., 2010 Solved Paper
Section–A : Mental Ability :: Section–B : Teaching Attitude and Aptitude Test
Section–C : General Awareness :: Section–D : Language Proficiency (English)

Section–C
General Awareness
101. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
(A) Swimming
(B) Weightlifting
(C) Shooting
(D) Archery

102. ‘The Dronacharya Award’ is associated with—
(A) Eminent Surgeons
(B) Famous Artists
(C) Sport Coaches
(D) Expert Engineers

103. The author of ‘Gitagovinda’ was—
(A) Halayudha
(B) Jayadeva
(C) Kalhana
(D) Jona-Raja

104. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
(A) Maulana Abul Kalam Azad
(B) Mahatma Gandhi
(C) Sir Mohammad Iqbal
(D) Abdul Gaffar Khan

105. Baba Amte is famous as a ………
(A) Painter
(B) Singer
(C) Politician
(D) Social Worker

106. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
(A) Sushila Nayar
(B) Sucheta Kriplani
(C) Sarojini Naidu
(D) Sulochan Modi

107. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
(A) Martin Luther King
(B) Zubin Mehta
(C) Mother Teresa
(D) Khan Abdul Ghaffar Khan

108. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharathanatyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music

109. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Ravi Shankar–Sitarist
(B) M.F. Hussain–Tabla
(C) R.K. Narayan–Novelist
(D) Kaifi Azmi–Poet

110. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Subhash Chandra Bose
(D) Bhagat Singh

111. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Peace
(D) Music

112. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
(A) March 8
(B) February 14
(C) May 10
(D) October 2

113. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
(A) Pepsi
(B) Coca Cola
(C) LG
(D) Samsung

114. The 2008 Olympics will be held in—
(A) London
(B) Sydney
(C) Beijing
(D) Seoul

115. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
(A) Dandi March by Mahatma Gandhi
(B) Quit India Movement
(C) Partition of Bengal
(D) Partition of India

116. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
(A) Dara Shikoh
(B) Akbar
(C) Shershah Suri
(D) Shahjahan

117. The central point in Ashoka’s Dharma was—
(A) Loyalty to kings
(B) Peace and non-violence
(C) Respect to elders
(D) Religious toleration

118. Mahatma Gandhi for the first time practiced his Satyagraha in India at—
(A) Chauri-Chaura
(B) Ahmedabad
(C) Champaran
(D) Nauokhali

119. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
(A) Gandhiji
(B) J.L. Nehru
(C) Balgangadhar Tilak
(D) Subhash Chandra Bose

120. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Sardar Bhagat Singh
(C) Chandrashekhar Azad
(D) J.L. Nehru

121. Where are the Dilwara Temple’s located ?
(A) Shravana Belgola
(B) Parasnath Hills
(C) Indore
(D) Mt. Abu

122. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
(A) Rajkumari Amrit Kaur
(B) Annie Besant
(C) Vijaylakshmi Pandit
(D) Amrita Shergill

123. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
(A) Barsati
(B) Grama
(C) Zaid
(D) Khari

124. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
(A) Ganga
(B) Mahanadi
(C) Brahamputra
(D) Godavari

125. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Haryana
(D) Uttarakhand

126. Which of the following pair is not correctly matched ?
(A) Kota — Chambal
(B) Bhubaneshwar — Mahanadi
(C) Jabalpur — Narmada
(D) Surat — Tapti

127. Which is the India’s largest lake ?
(A) Nainital
(B) Sambhar
(C) Sishram
(D) Chilka

128. Which of the following States has rich forest of sandalwood ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Madhya Pradesh

129. Which of the following is the smallest ocean of the world ?
(A) Pacific
(B) Indian
(C) Atlantic
(D) Arctic

130. The Hirakud Project is on which of the following rivers ?
(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Damodar
(D) Kosi

131. The name of the galaxy, in which the earth is a planet, is—
(A) Andromeda
(B) Ursa Major
(C) Ursa Minor
(D) Milky Way

132. Which national park is known for the Great Indian one-horned Rhinoceros ?
(A) Dudhwa
(B) Kanha
(C) Kaziranga
(D) Gir

133. The largest irrigation canal in India is called the—
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhind Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canal

134. Where does Chambal river originate from ?
(A) Bhind
(B) Ratlam
(C) Mhow
(D) Ujjain

135. Which of the following river is known as ‘Sorrow of Bengal’ ?
(A) Damodar
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Sone

136. The largest public sector bank in India is—
(A) Central Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) State Bank of India
(D) Indian Overseas Bank

137. Who gives recognition t o political parties in India ?
(A) Parliament
(B) President
(C) Supreme Court
(D) Election Commission

138. Which article of the Indian Constitution deals with Amendment Procedure ?
(A) Article 368
(B) Article 358
(C) Article 367
(D) All these

139. If the Speaker of the State Legislative Assembly decides to resign, he should submit his resignation to the—
(A) Judges of the High Court
(B) Deputy Speaker
(C) Chief Minister
(D) Finance Minister

140. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?
(A) Prime Minister
(B) Home Minister
(C) Chief Justice of India
(D) The Speaker

141. Sharda Act deals with—
(A) Widow Remarriage
(B) Child Marriage
(C) Inter-caste Marriage
(D) Polygamy

142. ‘Hemophilia’ is the disease of—
(A) Liver
(B) Blood
(C) Brain
(D) Bones

143. Which of the following is present in Tobacco ?
(A) Nicotine
(B) Heroin
(C) Marijuana
(D) Cocaine

144. These days yellow lamps are frequently used as street-light. Which one of the following is used in these lamps ?
(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen

145. Raja Harishchandra, an early Indian film, was produced by—
(A) D. G. Phalke
(B) Ashok Kumar
(C) Ardeshir Irani
(D) None of these

146. Who composed the song ‘Jara Yaad Karo Kurbani’ ?
(A) Javed Akhtar
(B) Pradeep
(C) Nusrat Fateh Ali Khan
(D) Raghupati Sahay ‘Firaq’

147. Which of the following is a folk dance of Rajasthan ?
(A) Garba
(B) Dandiya
(C) Ghoomar
(D) Kathak

148. Kuchipudi is a dance drama of which of the following States ?
(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

149. ‘The Colonel’ is the name of which Indian test cricketer ?
(A) Colonel C.K. Naidu
(B) Rahul Dravid
(C) Mohinder Amarnath
(D) Dilip Vengsarkar

150. Deodhar Trophy is related to which sport ?
(A) Volleyball
(B) Football
(C) Cricket
(D) Tennis

Answers :
101. (C) 102. (C) 103. (B) 104. (A) 105. (D) 106. (C) 107. (D) 108. (D) 109. (B) 110. (C)
111. (D) 112. (A) 113. (A) 114. (C) 115. (A) 116. (B) 117. (D) 118. (C) 119. (A) 120. (A)
121. (D) 122. (B) 123. (C) 124. (A) 125. (D) 126. (B) 127. (D) 128. (B) 129. (D) 130. (B)
131. (D) 132. (C) 133. (C) 134. (C) 135. (A) 136. (C) 137. (D) 138. (A) 139. (B) 140. (C)
141. (B) 142. (B) 143. (A) 144. (A) 145. (A) 146. (B) 147. (C) 148. (A) 149. (D) 150. (C)

1 Leave Your Comment:

Current g.k said...

You have shared very nice thing thank you for it.

Post a Comment

Followers